Stedentennis

Wat houdt Stedentennis in?

Steden(team)tennis is twintig jaar geleden ontstaan uit de behoefte de tennissport voor de jeugd aantrekkelijker te maken. Vooral in de wintermaanden werd er voor deze jeugd weinig georganiseerd en biedt deze vorm de gelegenheid om bezig te zijn met zijn/haar favoriete sport, het niveau daardoor te verbeteren en betekent dit een gedegen voorbereiding op het volgende competitieseizoen.

De positieve elementen van spelen van tenniswedstrijden in teamverband, teamtennis dus, zijn:

  • De waarde van ieder teamlid is even groot;
  • De wedstrijd van de jongste/zwakste is even belangrijk als van de oudste/sterkste; hierdoor gaan de jongelui voor elkaar belangstelling krijgen en elkaar ondersteunen;
  • De teamgedachte legt een bepaalde verantwoordelijkheid bij de leden van het team.
  • Vreugde, spanning en verdriet worden in het team opgevangen
  • Het teamverband geeft mogelijkheden tot “opvoeding”

Verder propageert en stimuleert de Stichting Team Tennis Nederland (STTN) vanuit de tennisgedachte, de steden, regio en specifiek voor teamtennis opgerichte stichting om training te verzorgen op een dusdanige wijze dat er een koppeling bestaat tussen de wedstrijden en de trainingsprogramma’s. De aanpak, welke het teamtennis nastreeft, leidt tot kwalitatief goede tennisspelers en is een juiste voedingsbodem voor tennistalent om tot de subtop door te stoten.

Meer informatie is terug te vinden op de algemene site: www.stedentennis.eu

Hoe gaat het in z’n werk?

In de winterperiode, van oktober t/m maart, worden er onderlinge wedstrijden georganiseerd. De opzet van teamtennis biedt de jeugd de mogelijkheid wedstrijden te spelen tegen tegenstanders uit andere regio’s die men nog niet eerder in wedstrijdverband ontmoet heeft. De wedstrijden worden gespeeld op 6 zondagen. Er worden 3 wedstrijden thuis (locatie nog niet bekend) en 3 wedstrijden uit gespeeld. Dit seizoen spelen wij, StedenTennis Tennisschool Gijs, met 1 team in de competitie in de Eerste Divisie. Het team wordt gevormd uit de spelers van Tennisschool Gijs. Deze spelers krijgen voorrang als vaste lid binnen het team. We gaan er dan ook vanuit dat de vaste leden altijd kunnen spelen. Bij een tekort aan spelers vullen we het team aan met spelers buiten Tennisschool Gijs.

Let wel: het Winter Jeugd Circuit en de JeugdRanglijst toernooien gaan voor! Wanneer je eerder in de week of op zaterdag in het toernooi verliest, ben je verplicht wel zondag te spelen tijdens het StedenTennis. Andere verhinderingen zijn niet mogelijk.

Op basis van de ontvangen inschrijvingen bepalen Gijs en Gillis  wie in de eerste selectie komen en wie als reserve wordt opgesteld.

Het team bestaat uit minimaal 16 spelers, verdeel over vier leeftijdscategorieën:

  • t/m 12 jaar
  • t/m 14 jaar
  • t/m 16 jaar
  • t/m 23 jaar

In iedere leeftijdscategorie spelen minimaal twee jongens en twee meisjes.
Op de speeldag wordt door iedere speler een enkelpartij en een dubbelpartij gespeeld. De uitslag heeft geen invloed op rating of ranking. Hierdoor kunnen de spelers vrijuit tennissen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, dan kun je altijd bij mij terecht. Ik ben bereikbaar via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met sportieve groetjes,
Tennisschool Gijs